AlgemeenEen eeuw WZ&PC

18 februari 2023
https://wzpc.nl/wp-content/uploads/2023/04/100-jaar.jpg

Het is vanaf deze week maandenlang feest bij WZ&PC. De leden en bestuur van de zwem- en waterpoloclub uit Purmerend vieren het feit dat hun vereniging een eeuw geleden werd opgericht. ,,De komende honderd jaar blijft het een uitdaging om WZ&PC gezond te houden’’, stelt de voorzitter.

Dat de zwemclub Purmerendse Zwem & Polo Club in 1923 voortkwam uit de krachtsportvereniging Achilles is opmerkelijk te noemen. PZ&PC werd WZ&PC toen de club in Zuidoost Beemster in zwembad De Wilgenhoek ging trainen. Anno 2023 is het Leeghwaterbad al weer 18 jaar de thuishaven van de eeuweling,

Tegenwoordig zijn spierversterkende oefeningen in de sportschool een welkome aanvulling op de trainingsarbeid in het zwembad. Een binnenbad wel te verstaan. Van een overdekt zwembad hadden ze in de beginjaren nog nooit gehoord. De leden van de club doken in de zomermaanden het Noordhollands Kanaal in of zwommen in een gemeentelijk badje in de modderige Beemsterringvaart. Zo is te lezen in het clubarchief. Opmerkelijk was wat gebeurde als de stoomboot naar Avenhorn langs voer. Dan verdween al het water door de zuiging die ontstond.

Kanaaldijk

Aan de Kanaaldijk werd het buitenbad in 1923 geopend. Er werd nog niet over een zwemclub gesproken, maar men had het over een poloclub. Toch werden van beide disciplines wedstrijden georganiseerd. De contributie bedroeg toen 10 cent per week. In de hongerwinter van 1944 werd het zwembad gesloopt. Om het hout op te stoken. Een noodzwembadje aan de Where deed dienst tot 1947. Pas in 1955 kwam dan eindelijk zwembad de Wilgenhoek. dat in 1974 werd uitgebreid met een overdekt binnenbad. Het gaf WZ&PC een enorme ’boost’ tot de club die het nu is. De zwemploeg acteerde jarenlang op het hoogste landelijke niveau. De waterpoloafdeling is weer groeiende met een jonge groep talenten. Bij de recreatieve afdeling kan je je zwemvaardigheidcertificaten halen, trimzwemmen en worden kinderen met het Sterrenplan, na het zwemABC, voorbereid op de wedstrijdsport.

Lees hier het volledige artikel

ONZE SPONSOREN

https://wzpc.nl/wp-content/uploads/2019/03/zwemexpert.png
https://wzpc.nl/wp-content/uploads/2018/03/banner_WK_Catering_6.png

Sponsor
https://wzpc.nl/wp-content/uploads/2019/03/concordia.png
https://wzpc.nl/wp-content/uploads/2019/03/biercafe_koe.png
KNZB
https://wzpc.nl/wp-content/uploads/2019/06/logo.png
carwashplus

KOM OOK ZWEMMEN BIJ WZ&PC PURMEREND!

WZ&PC PURMEREND

ANNO 1923

HET ZWEMBAD

Leeghwaterbad
Leeghwaterpark 1
1445RA Purmerend

AANGESLOTEN BIJ

VOLG ONS OOK OP SOCIAL MEDIA

Powered by