In de zomer, als de meeste wedstrijdzwemmers het wat kalmer aan doen, wordt een andere groep zwemmers juist extra actief. De echte enthousiastelingen voor het buitenwerk op de wat langere afstanden storten zich dan in het open water…

Open-waterzwemmen gebeurt in meren, plassen, kanalen, vaarten en vaak in prachtige gebieden. Er zijn twee categorieën: lange-afstandzwemmen en marathonzwemmen.

Lange-afstandzwemmen:

Kent afstanden van maximaal 5 kilometer. Afhankelijk van de leeftijd zwemmen de deelnemers aan de open-waterwedstrijden afstanden van 500 tot 5000 meter. Er zijn schoolslag- en vrije-slagafstanden en prestatietochten voor recreatieve deelnemers.

Zwemmen in open water is heel anders als zwemmen in een zwembad. Daardoor is het aantal deelnemers kleiner, maar de nationale competitie telt toch jaarlijks zo’n vijfhonderd wedstrijdzwemmers.

De open-watercompetitie:

Van de KNZB bestaat uit ongeveer 25 wedstrijden, die van half juni tot half september in Nederland worden georganiseerd. Tijdens het seizoen worden ook de ONK (open Nederlandse kampioenschappen) Open-waterzwemmen en de ONK Marathonzwemmen gehouden.

Om in de competitieranglijst mee te kunnen tellen, moet een open-waterzwemmer een vastgesteld aantal kilometers gezwommen hebben, een aantal dat meestal met tien wedstrijden behaald kan worden, afhankelijk van de leeftijd. Van zwemmers die meer kilometers zwemmen, tellen de snelste kilometers: op deze manier wordt deelname aan veel wedstrijden gestimuleerd.

Sfeer

De afstand wordt gewoonlijk gezwommen in een rechte lijn, waarbij op de helft van de afstand wordt gekeerd rond een boei. De start vindt plaats vanuit het water.

Als het startsignaal klinkt, maken de zwemmers binnen enkele seconden snelheid op weg naar prachtige prijzen, of anders in elk geval voor het plezier in de sport en het genieten van de natuur. Naast mooie bekers zijn er vaak prijzen in natura te winnen. Altijd is er voor iedere wedstrijddeelnemer een herinnering en natuurlijk een plaats op de competitieranglijst.

Leeftijden en afstanden

Minioren 1 en 2 (minimale leeftijd 6 jaar, gemengd) , maximale afstand per dag 250 meter, alleen onder begeleiding van een meerderjarige begeleider. Minioren 3 (gemengd), maximale afstand per dag 250 meter. Minioren 4 (meisjes), minioren 4 en 5 (jongens), maximale afstand per dag 500 meter. Minioren 5 (meisjes), maximale afstand 1000 meter per dag. (2 starts per dag). Minioren 6 (jongens), maximale afstand 1500 meter per dag (2 starts per dag). Junioren 1 (meisjes), maximale afstand 2500 meter per dag (2 starts per dag). Junioren 1 en 2 (jongens), Junioren 2 en 3 (meisjes), maximale afstand 3000 meter per dag (2 starts per dag). Junioren 3 (jongens), Jeugd 1 (meisjes), maximale afstand 10000 meter per dag (2 starts per dag).

Prestatie tocht (leeftijden en maximale afstanden)

Jongens en meisjes (6 jaar) 250 meter, alle onder begeleiding van een meerderjarige begeleider. Jongens en meisjes (9 jaar) 500 meter, Jongens en meisjes (12 jaar) 1000 meter.

Zwemslagen

Er worden tijdens openwater wedstrijden school slag (250 – 500 – 1000 – 2000 meter) of vrije slag (250 – 500 – 1000 – 2000 – 5000 meter) gezwommen.

ONZE SPONSOREN

https://wzpc.nl/wp-content/uploads/2019/03/zwemexpert.png
https://wzpc.nl/wp-content/uploads/2018/03/banner_WK_Catering_6.png

Sponsor
https://wzpc.nl/wp-content/uploads/2019/03/concordia.png
https://wzpc.nl/wp-content/uploads/2019/03/biercafe_koe.png
KNZB
https://wzpc.nl/wp-content/uploads/2019/06/logo.png
carwashplus

KOM OOK ZWEMMEN BIJ WZ&PC PURMEREND!

WZ&PC PURMEREND

ANNO 1923

HET ZWEMBAD

Leeghwaterbad
Leeghwaterpark 1
1445RA Purmerend

AANGESLOTEN BIJ

VOLG ONS OOK OP SOCIAL MEDIA

Powered by